29 Haziran 2011 Çarşamba

TÜRKİYE'NİN YENİ 'SAKİN ŞEHİRLERİ'

Uluslararası Cittaslow (Sakin şehir) ağına, İzmir Seferihisar'ın ardından Muğla'ın Akyaka, Aydın'ın Yenipazar, Çanakkale'nin Gökçeada ve Sakarya'nın Taraklı ilçeleri kabul edildi.

Seferihisar Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Polonya'nın Lidzbark Warminski kentinde yapılan 2011 Sakin Şehirler Genel Kurulu'nda, Türkiye'den dört yeni üyelik başvurusu ele alınarak karara bağlandı.

Genel Kurul'da Türkiye'den ağa üye olmaya aday ilçelerinin tanıtımına ilişkin Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından yapılan sunumun ardından yapılan oylamada, Muğla'nın Akyaka, Aydın'ın Yenipazar, Çanakkale'nin Gökçeada ve Sakarya'nın Taraklı ilçeleri uluslararası “Sakin Şehir” ağına kabul edilerek üye oldu.

Yeni üyeliklerle birlikte ağın örgütlenme modeli içerisinde, Seferihisar Belediyesi kendi “Ulusal Birliği”ni kurarak, Sakin Şehirler İcra Kurulu'nun 16'ncı üyesi oldu.

Türkiye'nin dışında İtalya, Portekiz, Avustralya, ABD, Polonya, Belçika ve Avusturya'dan ulusal birliğini kurmuş belediye başkanlarının yer aldığı İcra Kurulu, örgütlenme modelinde Sakin Şehirler'in geleceğine yön verme bakımından en önemli organ olarak yer alıyor.

Bir kentin “Sakin Şehir” olabilmesi için çevre politikaları, altyapı politikaları, kentsel kalite için teknolojiler ve tesisler, yerli üretimi korumak, misafirperverlik, farkındalık ve slow food (yavaş yemek) aktivitelerinin desteklenmesi adı altında yedi ana başlıktaki 59 kriteri hayata geçirmesi gerekiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder