24 Haziran 2011 Cuma

DÜNYA TIP BİLİMİNE TÜRK KATKISI

Samsun Gazi Devlet Hastanesi doktorlarından Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Gültekin Ozan Küçük, İtalya'nın Milano şehrinde düzenlenen "Uluslararası 12. Avrupa Travma ve Acil Cerrahi Kongresi"nde Türkiye'yi temsil etti. Dr. Gültekin Ozan Küçük'ün, Vezirköprü Devlet Hastanesi'nde mecburi hizmet görevi esnasında toplam 51 hastaya yapmış olduğu apandisit ameliyatlarını kırsal alanda ve ilçe hastanesinde laparoskopik yöntemle yapılan apandisit ameliyatları açısından önem taşıması nedeniyle yabancı bilim adamlarının dikkatini çekerek tartışmaya açtı.

Uygulanan yöntem hakkında bilgi veren Opr. Dr. Gültekin Ozan Küçük, çalışma ile kırsal alanda yaşayan 51 hastaya kapalı yöntemle yapılan apandisit ameliyatlarını içermesi nedeniyle önem taşıdığını söyledi. Özellikle gecikmiş ve komplikasyonlu apandisit olgularında laparoskopik yöntemle yapılan apandisit ameliyatlarını etkinliğini ve hasta açısından avantajlarının Dünya bilim insanlarının tartışmasına sunduklarını ifade eden Opr. Dr. Gültekin Ozan Küçük, "Hastaların ameliyat sonrası daha az ağrı hissetmesi, hastanede daha kısa süre kalması, işe daha erken sürede dönmesi, estetik olarak daha az iz bırakması ve özellikle genç bayan hastalarda eş zamanlı olarak tanısal laparoskopi yapılabilmesi bu ameliyatın açık yönteme göre başlıca üstünlükleridir. Bu çalışma ülkemiz kırsal alanında laparoskopik yöntemle yapılan apandisit ameliyatlarının sonuçları açısından en kapsamlı çalışma olup literatüre katkısı olacağı düşüncesindeyim" dedi.

Opr. Dr. Gültekin Ozan Küçük, uygulanan yöntemin İtalya'da anlattığında bilim insanlarının dikkatini çekmesinin bir Türk hekimi olarak kendisini onurlandırdığını belirtti.

0 yorum:

Yorum Gönder