29 Mart 2011 Salı

MARKETE GİREN İLK ÜNİVERSİTE


Bugüne kadar pek çok üniversite ilaç sanayi, tıp, nanoteknoloji, yazılım ve donanım ürünleri geliştirip firmaların piyasaya sunacağı ürünlere katkı sağladı. Ama hiçbiri son tüketiciye direkt ulaşan ürünler olmadı. Ta ki Sabancı Üniversitesi'nin son Ar- Ge (Araştırma- Geliştirme) projesine kadar. Türkiye'de ilk kez bir üniversite kendi ürettiği ürünü bir internet ve pazarlama şirketi aracılığıyla market rafına sokmaya hazırlanıyor.





Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Yard. Doç. Dr. Alpay Taralp ve Prof. Dr. Yusuf Menceloğlu'nun beş yıldır üzerinde çalıştıkları nano antibakteriyel hijyen malzemesi Antimic'i ticarileştiren, Sabancı Üniversitesi'nin kurduğu Nanotego, ürünü paketleyip Vimjo ile internetten KCL ile de market rafları ve diğer perakende noktalarından satışa sunacak. Vimjo 1 Nisan itibariyle 7'li paketler halinde 89 liradan satışlara başlıyor. Ardından Vimjo'nun mağazalarında satışa çıkacak ürün yılın üçüncü çeyreğinde ise ulusal ve uluslararası zincir marketlerde son tüketiciyle buluşacak.






Türkiye'de yapılan pek çok proje olduğunu ama üniversitelerin Vimjo ve KCL gibi ara yüzleri olmadığı için bu teknolojileri uygulanır hale getiremediklerini belirten Nanotego Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Görgün, "Bu Türkiye'de ilk olacak. Antimic'ten sonra farklı ürünleri de piyasaya çıkaracağız" dedi. Sabancı Üniversitesi dışında Türkiye'nin en büyük 5 kamu üniversitesi ile de çalıştıklarını dile getiren Gördün, "4 milyon euro yatırımla kuruldu Nanotego. Sınırsız bir bütçemiz var. Bir ürün gelirse 1, bin ürün gelirse bin ürünü de ticarileştirme kapasitesine sahibiz" diyen Görgün, önemli olan kaliteli ve ihtiyaca yönelik uygulanabilir ürünlerin kendilerine gelmesi olduğunu söyledi.






Bir insan günde ortalama 250 bin bakteri ile temas ediyor. Hem de hiç beklemediği noktalarda. Örneğin bir bankamatik bir klozetten daha fazla bakteri taşıyor. Antimic kullanıldığı ortamlarda bir zırh görevi üstleniyor. Öyle ki ürün bir cep telefonu üzerinde biriken 6500 bakteriyi 16'ya kadar indiriyor.






Yüzde 100 doğa dostu ve ağır metaller içermeyen su bazlı Antimic, ilk etapta 7 ürün çeşidiyle pazara çıkıyor. Zararlı bakterilere karşı hijyen etkinliğini geleneksel dezenfektanlara oranla çok daha uzun süre koruyor. Mesela ellerde kullanılan ürün yaklaşık 6 saat bakterilere karşı koruyor.






SABAH




0 yorum:

Yorum Gönder