3 Mart 2011 Perşembe

GÖZLE KONTROL EDİLEN BİLGİSAYAR GELİŞTİRİLDİ

Tobii Technology şirketi, Çinli bilgisayar devi Lenovo ile iş birliği yaparak, bir laptopta gözle-takip sistemi geliştirdi. Microsoft'un Kinect konsolüne benzeyen cihaz, Almanya'da CeBIT fuarında tanıtılıyor.

Göz hareketleriyle bilgisayar kontrol etmek, engelli kişilerle iletişim kurmak için kullanılıyordu. Kafaya şapka gibi bir aparat takılıyor ve kullanılması zor olarak kabul ediliyordu. Ancak Tobii Technology şirketi, Çinli bilgisayar devi Lenovo ile iş birliği yaparak, bir laptopta gözle-takip sistemi geliştirdi. Microsoft'un Kinect konsolüne benzeyen bilgisayar, Almanya'da CeBIT fuarında tanıtılıyor. Sistem, kızıl ötesi sensörlerle, kullanıcının ekran karşısındaki bakışlarını takip ediyor. "Bu daha çok gözler için Kinect gibi çalışıyor" diyen şirket yetkililerinden John Elvesjö, "Kullanıcı herhangi bir cihaz giymeye ihtiyaç duymuyor. Gözün baktığı ve odaklandığı yerde çalışıyor. Bir bakıma dokunmatik ekran gibi; sizin bakış noktanızı hissediyor. İlk defa CeBIT fuarında tanıtıyoruz ve bu seri üretimle satışa sunulmadan bir önceki basamak" dedi.

Elvesjö şöyle devam etti: "Kullanıcının bir mouse'ı tıklama ihtiyacını ortadan kaldıran sistem sayesinde, imleci başka bir yere götürmek istenildiğinde mouse'ı taşımaya gerek kalmıyor. Sadece bakışlarınızla götürmek istediğiniz yere odaklanmanız yeterli. Eğer masaüstünde bir dosyaya tıklamak istiyorsanız, ilk gözlerinizle klasörü bulmanız ve bakmanız yeterli. Bir Word dokümanında, gözlerinizde ekranın en alt tarafına 'tıkladığınızda', otomatik olarak sayfa aşşağıya doğru kayıyor. Sistem aynı zamanda kullanıcılarının okumak istedikleri şeyin anlamalarına da yardımcı oluyor; eş anlamlı sözcük veya kelimenin tercümesini de sunuyor."

Bilgisayarı kapatmak için ekrana 30 saniye bakmamanın yeterli olduğunu belirten Elvesjö, "Ekrana tekrar baktığınızda ise bilgisayar açılmış oluyor. Şu anda bu teknoloji çok pahalı. Sistem ekran üreticileri, oyun şirketleri ve diğer bilgisayar şirketleri ile yapılan ortak çalışma ile geliştiriliyor" diye konuştu.

TÜRKİYE

0 yorum:

Yorum Gönder