12 Şubat 2011 Cumartesi

BİTKİSEL ATIK YAĞLAR EKONOMİYE KAZANDIRILACAK

Bitkisel atık yağların geriş dönüşümlerinin sağlanarak ekonomiye kazandırılması amacıyla Çorumlu kimya öğretmeni Erol Tonga ve makine teknisyeni Ali Eltiş tarafından geliştirilen Bitkisel Atık Yağ Toplama Makinesi (BAYTOM) düzenlenen törenle tanıtıldı.

Törende konuşan Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça, dünyanın 'çöp' kavramını çöp tenekesine attığını belirterek, "Çöp dediğimiz şeyler aslında ekonomik değeri olan maddelerdir. Kağıt, cam, metal gibi kullanıldığı zaman geri kazanılabilen çöplerdir. Bu materyallerin geri kazanımı sayesinde hem çevre kirliliğinin önüne geçilebiliyor, hem de doğal kaynakların da az tüketimi sağlanıyor. Dolayısıyla artık günümüz dünyasın atık yönetimine bakışta çok ciddi farklılıklar var. Biz buna entegre atık yönetimi diyoruz" dedi.

AK Parti Balıkesir Milletvekili ve Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Edip Uğur ise, bitkisel atık yağların diğer atıklardan daha zor toplandığını bildirdi. Türkiye'de 1 milyon 500 bin ton civarında yağ tüketiminin bulunduğuna dikkat çeken Edip Uğur, Avrupa ülkelerinde kişi başına atık bitkisel yağ toplama oranının 1,8 litre civarında iken, bu oranın Türkiye'de ise 100 gram olduğuna dikkat çekti.

BAYTOM hakkında bilgi veren kimya öğretmeni Erol Tonga da BAYTOM'un tek seferde 2 litre bitkisel yağ alabildiğini belirten belirterek, bitkisel yağın hazineye aktarılmasının ardından makinenin yağ ölçümü yaptığını ve makinenin litre başına için yağ sahibine 50 kuruş otomotik ödeme yaptığını belirtti.

İlk kez Çorum'da denenecek olan bitkisel atık yağ toplama makinesi başarılı olunduğunda ülke geneline yayılacak. Çorum'da 3 markete yerleştirilen makinelere insanlar bitkisel atık yağlarını dökecek. Makine yağın dışında bir sıvı döküldüğünde sesli olarak uyarıda bulunacak. Atık yağlar bio-dizel yapımında kullanılarak, enerjiye dönüştürülecek.

HABERCİNİZ

0 yorum:

Yorum Gönder