25 Ocak 2011 Salı

ESKİŞEHİR'DE ORMAN GENÇLEŞTİRME ÇALIŞMALARI

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Mahmut Aydın, Mihallıçık ilçesindeki Çatacık Ormanları'nda gençleştirme çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Çatacık Ormanları'ndaki çalışmaları inceleyen Aydın, gençleştirme çalışmalarının köy halkına gelir kaynağı olduğunu belirterek, ''Burada kesilen ağaçlardan tel direk ve tomruk çıkıyor. Kesilen ağaçların tamamının değerlendiriyoruz, hatta ağacın kabuğuna bile talep oluyor. Gençleştirme işlemini Yalımkaya Köyü Kooperatifi yapıyor" dedi.

Aydın, ''Kesme ve soyma işleminden sonra boylama yapılıyor. Kar üzerinde kesme, soyma ve sürütme işlemi yapacağız. Bu yıl Çatacık Ormanları'nda toplam 5 bin metreküp tomruk keseceğiz. Bu da 3 bin 500 ağaç demek. Bazen kırılmalar ve devrilmeler de oluyor. Dolayısıyla bu sayı artabilir. Ağaçlar ortalama 160 yaşına geldiğinde kesme işlemini gerçekleştiriyoruz. Alttan genç fidanların büyümesi için yaşlı ağaçların kesilmesi gerekir. Yaptığımız işlemle fidanların büyümesine zemin hazırlıyoruz. Fidanlar ışık ve güneşi görmediğinde çimlenemiyor. Yaşlı ağaçların dışında yamuk, dalı kırık, böcekli ve hastalıklı ağaçlara kesimde öncelik tanınıyor. Kesilen ağaçlarla hem ormanlarımız gençleşiyor hem de orman köylülerine ve ülkemize kazanç sağlanıyor. Geçen yıl kesilen tomrukların satışından 20 milyon lira gelir elde edildi. Bu paranın yaklaşık 9 milyon lirası işçiye ödendi'' şeklinde konuştu.

Yalınkaya Köyü Kooperatif Başkanı Yaşar Ol da, 12 ay ormanda çalıştıklarını ve köyün geçim kaynağının orman olduğunu belirterek, "Toplam 50 erkek ve 15 kadın işçiyle ormanda çalışıyoruz. Asgari ücret kazanıyoruz. Burada kış şartları çok ağır geçiyor. Bazen 70 santimetre kar üzerinde çalıştığımız oluyor. Önceden orman işlerinde at ve öküzleri kullanıyorduk. Gelişen teknolojiyle traktör ve kepçe kullanmaya başladık. Şu an öküzleri sadece gençleştirme çalışmalarında, tomruk sürütmede kullanıyoruz. Çünkü traktör ve kepçe alttan yetişen genç fidanlara zarar veriyor'' diye konuştu.

HABER X

0 yorum:

Yorum Gönder