3 Aralık 2010 Cuma

ERGENE NEHRİ'NDEKİ KİRLİLİK SORUNU ÇÖZÜLECEK

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, üniversite ve çevre danışmanlık firması işbirliği ile Ergene Nehri için ''Meriç-Ergene Havzası Endüstriyel Atıksu Yönetimi Ana Plan Çalışması'' başlıklı proje hazırlatıldığı belirtildi.

Proje ile Ergene Nehri'nin kirlilik sorununun ortadan kaldırılacağı, ayrıca Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'yi kapsayan bölgenin atık su arıtımı sorununun çözüleceği ifade edildi. Proje kapsamında hazırlanan alternatiflerden hangilerinin kullanılacağı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünce karara bağlanacağına dikkat çekilen açıklamada, projenin öngörülerinden bazıları şöyle sıralandı:

''-Tüm Ergene Nehri ve kollarında, halen dördüncü sınıf olan su kalitesi 3 yılda üçüncü sınıf, 5 ila 10 yılda ikinci sınıfa ulaşacak. Böylece içme suyundan sonraki en iyi kalite suya kavuşulacak.

-Endüstriyel atık sular mümkün mertebe toplanarak ortak ileri arıtma tesislerinde arıtılacak.

-Havzadaki yerleşimlerin evsel atık su arıtma tesisleri belediyeler tarafından en kısa sürede tamamlanacak.

-Seçilecek alternatife göre 285 ila 410 milyon avro tutarında çevresel yatırım yapılacak.

-Kurulacak atık su tesislerinde arıtılacak sular 1,5 kilometrelik bir tünelle Marmara Havzası'nda kurulacak hidroelektrik santralinde kullanılacak. Böylece yatırım maliyetlerinin bir bölümünün karşılanması için finansman yaratılacak. Ayrıca arıtılmış atık su Marmara Denizi dibine deşarj edilecek. Bu işlem ile Ergene'ye atık su dahi deşarj edilmezken, arıtılmış olduğu ve deniz dibine deşarj edileceği için Marmara Denizi'ne de zarar verilmeyecek.

-Finansal kaynak olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı kredileri, Çevre ve Orman Bakanlığı fonları, kamu-özel sektör işbirliği, Hazine ve özkaynaklardan yararlanılacak.

-Atık su deşarjına karşı güçlü bir izleme-denetim sistemi kurulurken, caydırıcı cezalar uygulanacak.''

ZAMAN – AA

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bu kadar güzel habere nasıl yorum yazamam allahın sevgili kulları.65 yaşındayım ve bu işleri başardığınızda inanın ellerinizden öparim.milyonlarca canlının hayır duaları sizinle olacaktır.bundan daha büyük ne olabilirki.allah iyilerin koruyucusudur.kalbimiz ve aklımız sizinle.

Yorum Gönder