27 Kasım 2010 Cumartesi

CANSUYU 'CAN' VERDİ

Çevre ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamada, Sultan Sazlığı'na Cansuyu Projesi ile bölgenin yeniden eski kuş türlerinin uğrak mekanı haline gelmeye başladığı, alana gelen yerli ve yabancı turist sayısında da artış olduğu belirtildi.

Açıklamada, kuzey yarım kürenin en önemli sulak alanlarından olan ''Sultan Sazlığı Milli Parkı ve Ramsar Alanı Step Ekosistemi'' içinde eşine az rastlanan tatlı ve tuzlu ekosisteminin bir arada bulunduğu belirtildi. Zengin biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapan ve kuş göç yollarının kesişme kavşağında bulunan Sultan Sazlığı Milli Parkı'nın 301 kuş türü ve 428 bitki türünü barındırdığı, milli parkın geçmiş dönemlerde göç mevsiminde 1 milyonu aşkın göçmen kuşa yaşama ortamı sağladığı hatırlatıldı.

Çevre ve Orman Bakanlığının başlattığı çalışmalarla, Sultan Sazlığı'nda iyileşme ve toparlanma sürecinin görüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, çalışmalar kapsamında Sultan Sazlığı'nı besleyen drenaj kanallarının açıldığı ve çevre su kaynaklarından su akışı sağlandığı, böylece 3600 hektarlık güney sazlıklarının tamamen su ile dolduğu belirtildi.

Daha önceki yıllarda saz kesimine izin verilmeyen sazlıkta geçen yıl 240 hektarlık alanın 86 hektarlık kısmında kesime izin verildiği, böylece sazlık alanın tamamının su ile dolduğu ve kesime izin verilen alanın bin 95 hektara çıktığı ifade edildi. Uygulamanın yöre halkına ekonomik getiriyi artırdığı da kaydedildi.

Alana suyun girişi ile yöredeki çiftçiler için don tehlikesinin etkisinin azaldığının gözlemlendiğine de dikkat çekilerek, Sultan Sazlığı'nın kuzeyindeki su kaynaklarının akışının sağlanması amacıyla Tutuk mevkisi ile Balık Çiftliği mevkisi arasının temizlendiği anımsatıldı. Sultan Sazlığı'nda turba yangınları olan bölgelere su kanalları açılarak su ulaşması sağlandığı, böylece turba yangınlarının tamamen söndürüldüğü belirtildi.

Sultan Sazlığı Milli Parkı'nın kuzeyinde bulunan tarım alanlarında su kaynaklarının hoyratça kullanımının engellenmesi ve su kullanımı ile ilgili problemlerin çözümlenmesi için basınçlı sulama sistemin bu alanlarda yapılması amacıyla ödenek tahsis edildiğine işaret edildi.

HABER TÜRK – AA

0 yorum:

Yorum Gönder