1 Kasım 2010 Pazartesi

BELGELER KOPYALANACAK

ABD Kongre Kütüphanesi'ndeki 1.600 yıllık Osmanlı, Türk, Anadolu belgesinin 369 bin dolar karşılığında kopyalanarak, kitap ve CD haline getirileceği bildirildi.

TOBB Hatay Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Çağrı Belibağlı, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası'nda (İTSO), proje için gerekli izinlerin alınmasını sağlayan ABD'nin Virjinya Eyaleti Senatörü Ryan T. McDougle ile projenin bu ülkedeki danışmanlığını yapan Virginia Commonwealth Universitesi Sosyoloji Bölümü Dekanı Doç. Dr. Robyn Lynn Diehl ile basın toplantısı düzenledi.

Belibağlı, toplantıda, Başbakanlık'ta görevli bir arkadaşı ile hazırladıkları projeyle, 8 bin 500 eserin kopyalanmasının 369 bin dolar karşılığında gerçekleşeceğini, bu projeye Türk Tanıtma Fonu'nun 100 bin dolarla destek vereceğini, TOBB ve Yunus Emre Vakfı'nın da katkı sunacağını açıkladı.

Yaptıkları incelemede, 138 milyon eserle Dünya'nın en büyük kütüphaneleri arasında gösterilen ABD Kongre Kütüphanesi'ndeki 8 bin 500 belgenin Ankara'daki Milli Kütüphane'de bulunmadığını belirlediklerini ifade eden Belibağlı, “Projedeki amaç o belgeleri kopyalayıp kitap ve CD olarak hazırlamak. Biz bu projenin, Anadolu'da yaşananların tanınması, Ermeni iddialarının açığa kavuşturulmasına ve özellikle de Hatay için önem taşıyacağına inanıyoruz” dedi.

Proje için gerekli izinlerin alınmasını sağlayan Virginia Eyalet Senatörü McDougle de, toplumlarda tarihi konularda, bir takım duygusal hassasiyetler olabileceğini, ancak global dünyada yaşayanların, barış ortamına zemin hazırlaması gerektiğini ifade etti.

CNN TÜRK

0 yorum:

Yorum Gönder