20 Ağustos 2010 Cuma

TÜRKİYE'NİN İLK 'ADA MÜZESİ' OLACAK

Balıkesir’in Erdek ilçesi açıklarındaki Zeytinliada’nın, "Arkeopark Projesi" uygulanarak Türkiye’nin ilk "Ada Müzesi" olması planlanıyor.

Patrik 2. Yoakim adına yaptırılan hamam ile antik çağa ait basamaklı sunağın gün ışığına çıkarıldığı adada, 10Temmuz - 10 Eylül tarihlerini kapsayan kazılar için Kültür ve Turizm Bakanlığı 50 bin TL'lik ödenek sağladı.

Kazı Ekibi Başkanı ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurettin Öztürk, "Patrik 2. Yoakim, 1870’li yıllarda Erdek’te oturmuş. Onun adına adadaki kaynak suyundan oluşan, mermerden yaptırılmış bir hamamı gün ışığına çıkardık" dedi.

Öztürk, ulaştıkları sunakla ilgili ise şu açıklamalarda bulundu:

''Kazılarımız sırasında, antik çağa ait bir de basamaklı sunağa ulaştık. O dönemin Roma ve Doğu Roma uygarlıklarında, bu tür alanlara çıkarken, gemilerde taşıdıkları ahşaptan yapılmış ana tanrıça heykellerini koymaları için yapılan sunakların hemen girişi veya üst bölümünde podyumlar bulunurdu.

Kazılarımız sırasında, M.S. 5. yüzyılda, Erken Bizans döneminde yapılmış bir sunağa da rastladık. Basamaklı bu sunak, suyundan da yararlanılarak, hamam ve sarnıç olarak kullanılmış. Böyle olduğunu, üzerinde halen dökülmemiş sıvalarından belirledik.

Ayrıca, bu çeşit kazılarda pek ender ortaya çıkan Latrina (tuvalet) denilen, şimdilik Doğu Roma dönemine ait olarak algıladığımız bu alan delikli taşıyla birlikte elimize geçti. Şu andaki kazılarımızı liman önündeki alana yönelttik.

Arkeo Park düzenlemesi yaparak, adayı en geç 2-3 yıl içinde ziyarete açacağız."

NTVMSNBC

0 yorum:

Yorum Gönder