16 Ağustos 2010 Pazartesi

SÜMELA’DAN HOŞGÖRÜ VE BARIŞ ÇAĞRISI

Trabzon’un Maçka İlçesi’ndeki tarihi Sümela Manastırı’nda, 88 yıl sonra ilk kez ayin yapıldı. Ayini yöneten Fener Rum Patriği Bartholomeos, bugünkü heyecanlarının yanlış anlaşılmamasını istedi. Bartholomeos, “Bu heyecan, bu sevgi, bu inanç, bu bağlılık asla farklı anlamlarla bağdaştırılmamalıdır, ön yargı ile tefsir edilmemelidir. Bizim hiç bir art niyetimiz yoktur. Her zaman olduğu gibi bugün de dua etmeye geldik” dedi.

Ayin için Yunanistan, Rusya, Gürcistan ve Ukrayna’dan gelen gruplar sabah erken saatlerde otobüslerle Sümela Manastırı’na akın etti. Trabzon Valiliği tarafından kart verilen yaklaşık 500 kişi ayinin yapılacağı manastıra alınırken, yaklaşık 1000 kişi de manastırın alt tarafında yer alan tesislerin bulunduğu alana kurulan iki dev ekrandan ayini izledi. Ayini izleyenler zaman zaman gözyaşı döktüğü gözlendi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, geceyi Maçka İlçesi’nde geçirdikten sonra bu sabah patrikhane görevlileri ile birlikte Sümela Manastırı’na geldi. Araçtan indikten sonra yaklaşık 400 metrelik patika yolu zorlanmadan yürüyen Bartholomeos, yol üzerindeki iki kemençeciye bahşiş verdi ve birlikte fotoğraf çektirdi.

Manastıra giren Bartholomeos, alkışlar ve dualarla karşılandı. Bir çok kişi Patrik Bartholomeos’un elini öpmek için büyük çaba sarf etti. Patrik Bartholomeos’un gelişinin ardından yaklaşık yarım saat süren ilahi ve dua bölümü gerçekleştirildi.

Ortodoks geleneklerine göre yapılan dua törenini ardından kürsü olarak hazırlanan bölüme çıkan Bartholomeos, ayinde Rumca bir konuşma yaptı. Bartholomeos’un konuşması sırasında törene katılan bir çok kişi duygulanarak ağladı ve mum yaktı.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkçe yaptığı konuşmada barış mesajları verdi. Sözlerine “Sıcakkanlı, misafirperver Karadenizliler, sevgili Trabzonlular” diye başlayan Bartholomeos, şunları söyledi:
“88 yıl sora Sümela’da tarihle ve sizlerle buluşmaya ve kucaklaşmaya geldik. Çok uzun bir ayrılıktan sonra bu muhteşem bölgede ve bu tarihi manastırda ibadetimizi yapmamıza imkan veren yüce Allahımıza hamd olsun. Sümela Manastırı onyıllarca bir efsane gibi aramızda sabırla bugünleri beklemiştir. Ortodoks camiasının hatta tüm Hıristiyan aleminin en önemli günlerinden biri olan Aziz Meryem Anamız’ın ölüm yıldönümünün kutlandığı bir tarihte burada bulunmaktan ve ayin yönetmekten büyük mutluluk duymaktayım. Çeşitli milletlerden Ortodoks müminin kalbi bugün burada bizlerle beraberdir.”

Patrik Bartholomeos’un konuşması sonrasında ayin, ilahi ve dualarla devam etti. Kemençe eşliğinde ilahi okunması dikkat çekti. Okunmuş ekmek dağıtılmasının ardından ayin saat 12.50 sıralarında sona erdi.
Bu arada Patrik Bartholomeos’un konuşması sırasında bir din adamı baygınlık geçirdi. Sağlık görevlilerinin müdahale ettiği din adamının sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

MİLLİYET

0 yorum:

Yorum Gönder