24 Ağustos 2010 Salı

20'NCİ YILINDA 20 GÜN CAZ

Kulaklarınızı açın, şehrin ritmini yakalayın ve hayatın cazibesine kapılın... Bu yıl 20'nci yaşını kutlayan Akbank Caz Festivali, 23 Eylül -12 Ekim tarihleri arasında 160 sanatçıyı caz tutkunlarıyla buluşturacak. Festival, zengin konser programının yanı sıra film gösterimleri, atölye çalışmaları ve panellerle 20. yaşını kutlayacak.

Akbank, tam 20 yıldır, dünyanın ritmini, cazın efsane isimleriyle, hayatımıza taşıyor. Bu yıl 20. yaşını kutlayan Akbank Uluslararası Caz Festivali, her zamankinden daha da büyük bir coşkuyla İstanbul'un dışına çıkıyor; 20 gün boyunca İstanbul'un yanı sıra Ankara ve İzmir'i de cazla buluşturuyor. Cazın büyüsü, Eskişehir ve Gaziantep'e kadar uzanıyor.

Akbank 20. Caz Festivali'nin öne çıkan isimleri, dünyaca ünlü müzisyenler Count Basie Orchestra, Sun Ra Arkestra, John Surman ve Diane Schuur olacak.

Akbank 20. Caz Festivali, "Büyük Orkestraların Eğemenliği" bölümünde bu yıl The Count Basie Orchestra, The Sun Ra Arkestra ve International Composers Pool Orchestra'yı ağırlayacak. Amerikalı efsanevi orkestra şefi Count Basie'in kurduğu, caz sahnesini etkileyen en önemli ve yenilikçi oluşumlardan biri olarak kabul edilen ve 17 kez Grammy'e layık görülen orkestra, Denis Mackrel'in yönetimi ve Carmen Bradford'un güçlü vokalleri eşliğinde 23 Eylül Perşembe günü İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda Festival'in açılışını yapacak.

Akbank 20. Caz Festivali kapsamında Türk cazının duayenleri de farklı mekanlarda caz severlerle buluşacak. Türk Caz müziğinin en önemli trompet sanatçılarından biri olan İmer Demirer 23 Eylül Perşembe; doğaçlama sanatın usta piyanisti Aydın Esen ve İlhan Erşahin's İstanbul Sessions 25 Eylül Cumartesi; yeni nesil Türk cazının önemli temsilcilerinden Alp Ersönmez 26 Eylül Pazar Babylon'da, Baki Duyarlar OnQ Band "Overseas" da 29 Eylül Çarşamba Salon'da olacak.

Başarılı caz gitaristlerinden Önder Focan ise 6 Ekim Çarşamba ve 7 Ekim Perşembe günü Nardis'te sahne alacak. Focan'a davulda Kay Luebke ve Hammond Org'da Wolfgang Roggenkamp eşlik edecek. Ünlü piyanist Tuluğ Tırpan, kontrabas'ta Volkan Hürsever ve davulda Volkan Öktem'den oluşan Tuluğ Tırpan Trio'ya 7 Ekim Perşembe günü The Seed'de gerçekleştireceği konserde Sertab Erener güçlü sesiyle eşlik edecek.

Festival'in "20. Yıla Özel Projeler"i arasında ise Omar Sosa, Okay Temiz "3+1" ve "Barbarlar featuring Craig Haris" dikkat çekiyor.

Festival kapsamında Akbank Sanat Merkezi pek çok panel ve atölye çalışmasına da ev sahipliği yapacak. Cazın gelişiminin tartışılacağı "Europe Jazz Network: Küresel Caz - Lokal Caz" paneli 24 Eylül Cuma günü düzenlenecek. Beyhan Murphy moderatörlüğündeki "Dans'la Etkileşim Paneli" 8 Ekim Cuma günü, Ezo Sunal Çocuk Atölyesi tarafından Orff Yaklaşımı'na dayalı olarak yapılacak "Çocuklarla Caz" atölye çalışması 9 Ekim Cumartesi, Aykut Uslutekin önderliğinde "Caz Portreleri Atölye Çalışması" ise 10 Ekim Pazar günü düzenlenecek.

"Sanat-çı engel tanımaz!' sloganı ile yola çıkan Düşler Akademisi bu yıl da Babylon'da gönüllü müzisyenleri ve sosyal dezavantajlı gençleri bir araya getirecek. Katılımcıların farkındalığını arttırmanın hedeflendiği interaktif ritim atölyesi, 10 Ekim Pazar günü perküsyon sanatçısı Alfred Menhert'in yönetiminde gerçekleştirilecek.

Festival kapsamında ayrıca Pera Müzesi'de 24 Eylül-17 Ekim tarihleri arasında caz tınılarının yer aldığı filmler sinema tutkunlarının beğenisine sunulacak.

20 yıl boyunca 463 konser organize eden, 402 grup ve 1405 sanatçıyı ağırlayan Akbank Caz Festivali'nin bu yılki mekanları, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Aya İrini Müzesi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Akbank Sanat, Babylon, The Seed, Salon, Nardis, Pera Müzesi, Ghetto ve Türkiye'nin bir çok üniversitesi olacak. Akbank 20. Caz Festivali'nde 160 sanatçı caz tutkunlarıyla buluşacak.

HÜRRİYET

0 yorum:

Yorum Gönder