15 Haziran 2010 Salı

DÜNYANIN BELGESELİ İSTANBUL'A GELİYOR

İstanbul Belgesel Günleri'nin üçüncüsü, 22-27 Haziran gerçekleşiyor, 35 ülkeden 120'den fazla belgeseli sinemaseverlerle buluşturuyor.

DOCUMENTARIST bu sene yine hedef büyütüyor: Balkanlar'ı mercek altına alan etkinlikte, 35 ülkeden 120'den fazla belgesel 6 mekanda gösterilecek. 22 Haziran'da başlayacak ve geçen sene dünyada en çok ses getirmiş belgesellerin buluşacağı festivalde, kent-sinema ilişkisi ve Filistin-İsrail konusu da masaya yatırılacak.

Festivalin bu seneki tematik bölümleri, dünyanın doğal kaynaklarının tükenişine dair filmlerin yer aldığı Kapitalizm Çıkmazı, sinemacıların kent yaşamına özellikle de metropollere bakışını yansıtan Kent ve Sinema, dünyanın en sorunlu bölgesinin kangren olmuş sorunlarına odaklanan Ortadoğu'nun Fay Hattı: Filistin-İsrail, sırf kadın olmaktan kaynaklanan sorunların irdelendiği Kadınlık Halleri gibi başlıklardan oluşuyor.

Geçtiğimiz yıllarda Nick Fraser ve Iikka Vehkalahti gibi belgesel dünyasının etkili isimlerini İstanbul'a getiren DOCUMENTARIST'in bu yılki onur konuğu, İsrail'in devlet politikasının en sıkı muhaliflerinden olan, ses getirmiş filmlerinin yanısıra akademik çalışmalarıyla da tanınan Eyal Sivan.

Belgeselin güncel siyasi gündemle ilişkisi ve İsrail-Filistin bağlamında bunun yansımaları üzerine 26 Haziran'da bir Sinema Dersi verecek olan Sivan, festivalde de sunulacak olan son filmi “Yafa, Portakalın Otomatiği”nde (Jaffa, The Orange's Clockwork), Filistinlilerin Yafa'dan sürülme hikayesini meşhur Yafa portakalının tarihi üzerinden anlatıyor. İstanbul'a ilk kez gelecek olan yönetmen, İsrail'e karşı uygulanan kültürel ve akademik boykot çağrısına da destek veriyor.

Balkan ülkeleri, Türkiye'deki gibi kurumsal destekten yoksun olduğu halde, bağımsız olarak ürün veren ve aralarında örgütlenerek güç birliği oluşturan sinemacılarıyla, son dönemde belgesel alanında ciddi bir yükseliş yaşıyor. Sırbistan, Bulgaristan gibi görece yoksul ülkelerden çıkan bir grup belgeselcinin filmleri dünya çapında büyük başarı kazandı. Bir kaç yıl önce Cannes'da gösterilen ve DOCUMENTARIST'te de sunulacak olan “Sivrisinek Meselesi ve Diğer Hikayeler” (Mosquito Problems and Other Stories), “Havyar Bağlantısı” (The Caviar Connection), “Birlikte” (Together) bu filmler arasında. Festival, Balkanları mercek altına alarak bu yönetmen-yapımcılarla ve bölgedeki festivallerle işbirliği olanakları aramayı, oradaki sinemacıları Türkiye'deki meslektaşları ile buluşturmayı hedefliyor.

DOCUMENTARIST'in bu yılki ana bölümlerinden biri de kentlere ayrıldı. Kent yaşamına ve sorunlarına dair filmlerin yer aldığı Kent ve Sinema başlıklı seçkide, Mumbay, Kahire, Şangay ve Bogota üzerine gerçekleştirilmiş dört belgeselden oluşan Danimarka yapımı 'Citites on Speed' serisi gibi yeni yapımların yanısıra, Jean Vigo, Krzysztof Kieslowski, Alain Resnais, Walter Ruttman, Johan van der Keuken gibi ustaların gölgede kalmış yapıtları da bulunuyor. Walter Ruttman’ın 1927 tarihli başyapıtı “Berlin, Bir Şehir Senfonisi” (Berlin: Die Sinfonie der Großstadt, 1927), Krzysztof Kieslowski’nin erken dönem filmlerinden “Lodz Kentinden” (Z miasta Lodzi, 1968), Jean Vigo'nun ilk filmi “Nice Hakkında” (A propos de Nice, 1930), Alais Resnais ve Robert Hessens'in “Guernica” (1950) ile Johan van der Keuken’in destansı filmi “Amsterdam Küresel Köyü” (Amsterdam Global Village, 1996) adlı yapıtları seçkideki klasikler arasında.

Akbank Sanat'ta sunulacak olan 'kent filmleri' kapsamında, kent ve sinema ilişkisine dair bir panel ile 20. ve 21. yüzyıl sinemasının kente bakışı üzerine Uğur Kutay'ın sunacağı bir atölye çalışması düzenlenecek.

Son dakika sürprizleri, panel, atölye ve söyleşi gibi yan etkinlikleri ile zenginleşecek olan DOCUMENTARIST'te filmler Pera Müzesi Oditoryumu, Fransız Kültür Merkezi, Akbank Sanat, Dutch Chapel, Tütün Deposu ve Sismanoglio Megaro (Yunanistan Konsolosluğu'nun İstiklal Caddesi üzerindeki yeni binası) salonu olmak üzere 6 mekanda gösterilecek.

NTVMSNBC

0 yorum:

Yorum Gönder