5 Mayıs 2010 Çarşamba

LEYLA GENCER MÜZESİ KONSERLE AÇILDI

Türkiye'nin opera dünyasına en büyük armağanı, 20. yüzyılın en büyük divalarından Leyla Gencer'in Milano'daki yaşamı, Leyla Gencer Evi'yle Deniz Palasa taşındı.


Dün akşam İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın açılış konuşmasının ardından Leyla Gencer’in sanat anlayışını ve sanatını gösteren video sunumu yapıldı. Ardından 2008 Leyla Gencer Şan Yarışması birincisi kolaratur soprano Nazlı Deniz Boran piyanist Rayna Popova eşliğinde Rachmaninov, Mozart ve Puccini’den aryalarla küçük bir resital verdi.

İKSV, 2010 Ocak ayında taşındığı yeni binası Deniz Palas’ın ikinci katındaki özel bölümde açtığı müze ev ile operanın mabedi olarak kabul edilen La Scala’da yirmi beş yıl primadonna ve hoca olarak dünyaca tanınan, vefatına kadar, İKSV’nin mütevelliler kurulu başkanlığını üstlenen, adını verdiği şan yarışmasıyla gençlerin keşfedilmesini sağlayan Leyla Gencer’in yaşamını sanatseverlerle paylaştı.

Müzeyi, vasiyeti üzerine Sferisto Operası sanat yönetmeni ve Gencer’in uzun yıllar operalarında birlikte çalıştığı dekoratörü Pier Luigi Pizzi; Melahat Behlil, Franca Cella ve Massimo Gasparon’un yardımlarıyla, düzenledi. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk kadın müzesi olma özelliğini taşıyan Leyla Gencer Evi, piyanosundan yatağına, elbisesinde takılarına, özel yaşamından sahne yatına kadar tüm ayrıntılarıyla divayı anlatıyor. Çok özenle düzenlenen ve ev atmosferine sadık kalan müze, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri en fazla beş kişilik gruplarla ve rezervasyon yaptırılarak gezilebilecek.

0 yorum:

Yorum Gönder