22 Mayıs 2010 Cumartesi

2009’UN İHRACAT ŞAMPİYONU OYAK RENAULT

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2009 yılında en çok ihracat yapan 10 şirketten 4’ünün otomotiv üreticisi olduğunu açıkladı. 2009 verilerine göre ‘Türkiye’nin En Büyük 1000 İhracatçısı’ listesinde Oyak Renault, 3 milyar 12 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı.

2009 listesinde Vestel, 2 milyar 84 milyon dolarlık ihracatla ikinciliğe yerleşirken Ford, 2 milyar 81 milyon dolarlık ihracatla üçüncülüğü elde etti. Listeye Tofaş dördüncü sıradan, Toyota ise yedinci sıradan girdi.
2008’de ihracat şampiyonu olan Tüpraş, 2009’da değer olarak ihracatında yüzde 60’a varan düşüş nedeniyle beşinci sıraya geriledi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, listedeki yer değişikliklerinde ve ihracatın parasal değerindeki azalışta, küresel kriz nedeniyle petrol ve demir çelik başta olmak üzere emtia fiyatlarında meydana gelen düşüşlerin rolü olduğuna dikkat çekti.

İlk 500’deki şirketlerin karlılık oranları yüzde 51, ikinci 500’deki şirketlerin karlılık oranları ise yüzde 42 arttı. Büyükekşi, “Kriz yılı olduğu ve ihracat düştüğü halde karlılıkta artış var. Bu, hep ‘kur kur’ diye devamlı gündeme getirdiğimizin ne kadar etkisi ve katkısı olduğunu gösteriyor” dedi.

TİM Başkanı, kurda son dönemde yaşanan hareketliliğin ve euro - dolar paritesindeki düşüşün mayıs - haziran ihracatında da olumsuz bir etkisinin gözlenmeyeceğini belirterek, “Ancak temmuzda sıkıntılara yol açabilir” uyarısında bulundu. İlk 1000 ihracatçı firmanın karlılığı ise yüzde 7.45 iken, yabancı sermayeli şirketlerin karlılığı yüzde 6.55 oldu. Büyükekşi, “Yerli şirketlerin yabancı şirketlere göre daha karlı olduğu dikkati çekiyor. Demek ki yabancı şirketler kar merkezi olarak Türkiye’yi seçmiyor. Karlarını yurtdışında bırakıyorlar” dedi.

MİLLİYET

0 yorum:

Yorum Gönder