11 Mayıs 2010 Salı

17. ULUSLARARASI İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ AÇILDI


İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali dün akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen törenle açıldı. İKSV önceki başkanı Şakir Eczacıbaşı video gösteriminin ardından saygı ve özlemle bir kez daha anıldı.



Sunuculuğunu Defne Halman’ın üstlendiği Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali açılış konuşmasında İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı; “Festival mekânlarımız arasına yenilerini eklemek her zaman sevindirici. Bir yandan da kimi çok önemli kültür-sanat mekânlarının eksikliğini yaşıyor olmak bizi üzüyor.”sözleriyle İstanbul Tiyatro Festivali’nde eksikliğini yoğun bir şekilde hissedilen Atatürk Kültür Merkezi’nin hâlâ İstanbul’a geri kazandırılamamış olmasından kaynaklanan sıkıntıya değindi. Gelecek festivalde Emek Sineması ve Atatürk Kültür Merkezi’nin yeniden İstanbullulara ve festivale kazandırılmasını üzüntü yerine sevinci dile getirmeyi umduğunu, Leyla Gencer Evi’ni kazandırmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti.

Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali “Onur Ödülü” bu yıl gençlik tiyatrolarında başladığı kariyerine Dormen Tiyatrosu ve İstanbul Şehir Tiyatroları’nda devam eden, Tiyatro Araştırma Laboratuarı’nın kurucuları arasında yer alan, Oppenheimer Olayı, Galileo Galilei, Kral Lear, Gazete-Gazete gibi oyunların unutulmaz oyuncusu, yönetmen ve eğitimci, Erol Keskin’e sunuldu. Türk tiyatrosunun bu büyük sanatçısına ödülünü Bülent Eczacıbaşı takdim etti. Erol Keskin tiyatronun sinemadan farkını ve önemini vurgulayan kısa, özlü konuşmasıyla ayakta alkışlandı.

Diğer “Onur Ödülü” ise dünya tiyatrosunun yakından tanıdığı Japon yönetmen, eğitimci, yazar Tadashi Suzuki’ye 26 Mayıs Çarşamba günü saat 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde sahnelenecek Elektra adlı oyunundan önce takdim edileceği açıklandı. Her iki sanatçının çalışmalarından örnekler içeren video gösterimi izlendi.



Açılış Töreni kısa bir aranın ardından yönetmenliğini Engin Alkan’ın üstlendiği Krater Yapım’ın Hekate’nin Şarkısı ile devam etti. Gösteride Selim Atakan’ın Shakespeare’in Talat S. Halman, Sabahattin Eyüboğlu ve Can Yücel çevirileriyle metin ve şiirleri üzerine yaptığı besteler dans eşliğinde seslendiriliyor. Töreni’nin ardından İKSV’nin yeni binasında bulunan Salon’da DJliğini Serra Yılmaz, Murat Daltaban ve Hakan Günday’ın üstlendiği bir açılış partisi düzenlendi. Açılışa ve geç saatlere kadar süren partiye çok sayıda sanatçı ve sanatsever katıldı.

10 Haziran tarihine kadar devam edecek 17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali programında yurtdışından 9 tiyatro ve dans topluluğu ile Türkiye’den seyirciyle ilk kez buluşacak 30’a yakın oyun, dans, performans ve özel gösteriler yer alıyor. Festival kapsamında, bir ay boyunca 18 farklı mekânda sahnelenecek 90 gösterinin yanı sıra ünlü konukların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları da gerçekleşecek.

CUMHURİYET
http://www.cumhuriyet.com.tr/?kn=12&hn=138904

0 yorum:

Yorum Gönder