20 Nisan 2010 Salı

TÜRK DOKTORUN BULUŞU SAKAT DOĞUMU BİTİRECEK

Beyin kanamasına yol açan anevrizma geni üzerine yaptığı çalışmalarla çığır açan Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahisi Damar Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Beyin Genetiği Programı Direktörü Prof. Dr. Murat Günel sakat doğumlara engel olunabileceğini söyledi. Prof. Günel, Türkiye'deki akraba evliliklerinin yol açtığı sakat doğumların sebebi olan ve beyin gelişimini engelleyen bir gen bulduklarını ve çalışmalarını bunun üzerinde yoğunlaştırdıklarını açıkladı. Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlenen törenle, Rektör Prof. Dr. Yılmaz Üçtuğ tarafından altın kaplamalı bir beyinle ödüllendirilen Günel, SABAH'a önemli açıklamalarda bulundu.

Anevrizma genleri için 15 yıldır çalışma yapan ve bunun için dünyayı iki kez turlayan Günel şöyle konuştu: "Anevrizmalar sinsice, insanların en verimli çağlarında aniden ölümlerine sebep oluyor. Artık anevrizma ile ilgili bir hipotezimiz var, biyolojik tedavi geliştirme umudumuz var. Kanama riski olan genler, oluşturma riski olan genlerden çok daha önemli olabilir. Genetik teknolojilerdeki patlama sayesinde artık 50 bin dolara bir insanın genetik haritası çıkarılabiliyor. 2001 yılında bu iş için bir milyar dolar harcanması gerekiyordu."

Prof. Dr. Günel, son dönemde çalışmalarını Türkiye'ye yoğunlaştırdığını belirterek şunları söyledi: "Türkiye'de çok yaygın olan akraba evlilikleri ile ilgili çalışmalar sürdürüyorum. Bu çalışmalar için sürekli olarak Türkiye'ye geliyorum. Hacettepe, Bilkent, Çapa, Bahçeşehir, Cerrahpaşa, Dicle, Antalya, Kayseri, Van, Kars... Birçok üniversite ile ortaklaşa çalışıyoruz. Türkiye ağırlıklı bir çalışma. Türkiye'ye direkt etkisi olan genlerin bulunabilmesini amaçlıyoruz. Doğum öncesi Türkiye'de çok yaygın olan ve beyin gelişimini engelleyen bir gen bulduk. Akraba evliliğine bağlı geçişler, hastalıklar, engellenebilecek özürlülükler... Benim umudum Türkiye'de özürlülüğe yol açan tüm genleri bulmak. Ütopya gibi ama anevrizma genleri de bir ütopyaydı. İnsanlar daha evlenmeden risklerini anlayabilsinler. Bu yıllar sürecek bir çalışma ve biz bunun daha başındayız." "Ani bir baş ağrısı ortaya çıktığında, teşhis konmadan aspirin almayın" diyen Prof. Dr. Günel ekledi: "Yapılan çalışmalarla, yakın gelecekte doğumdan itibaren kimde kalp hastalığı, kimde akciğer kanseri, beyin kanseri riski yüksek bunlar tespit edilebilecek. Birçok hastalık daha ortaya çıkmadan tedavi edilecek."

SABAH

0 yorum:

Yorum Gönder