30 Nisan 2010 Cuma

KANSER TANISINDA PET-BT TEKNOLOJİSİ

Başta akciğer, lenf bezi olmak üzere çeşitli kanser türlerinde tanı ve metastaz aşamasında, son teknolojik cihaz PET-BT ile yüzde 95 oranında başarı elde edildiği belirtildi.

Uzmanlar, özellikle akciğer kanserinde cerrahi şansının yaşamsal önem taşıdığı için, cihazla yaygın metastaz olup olmadığının kesin belirlenebildiğini ve tedavi şeklinin buna göre belirlendiğini vurguladı.

Gazi Üniversitesi (GÜ) Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Nükleer Tıp Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ünlü, kanser tanı ve tedavisinde son yıllarda en sık kullanılan metotlardan birinin PET-BT diye kısaltılan ''Bilgisayarlı Tomografi ve Pozitron Emisyon Cihazı'' olduğunu söyledi.

PET'in ve BT'nin, kesitsel olarak vücudun görülmesine imkan veren teknolojik yöntemler olduğunu anlatan Ünlü, PET'te hastaya verilen radyoaktif bir şeker molekülünün, vücut tarafından bilinen şeker gibi algılanarak metabolizma hızı yüksek hücreler tarafından yakalandığı belirtti. Ünlü, ''Kanser, metabolizma hızı yüksek bir hastalık olduğundan, verilen şekerli radyoaktif glikoz kanserli hücreler tarafından tutuluyor. Biz de cihazla bunları tomografik olarak kesitsel biçimde görüntüye dönüştürüyor ve kanser odaklarının vücudun neresinde tutulduğunu tespit ediyoruz'' dedi.

PET-BT'nin, kanser hastalarında beyin hariç dizlere kadar vücudu görüntüleme imkanı sağladığını vurgulayan Ünlü, ''Cihaz sayesinde kanserin yayılımı ile ilgili verdiği metabolik ve anatomik bilgi sayesinde hastalığın yayılımının doğru belirlendiğini ve doğru cerrahi uygulama yapılmasına olanak tanındığını'' bildirdi. Ünlü, ayrıca cerrahi ve kemoradyoterapi sonrası tedaviye yanıtı ve hastalığın nüksünün erken dönemde belirlenebildiğini söyledi.

Tekniğin pahalı olmadığını, 2009'da akciğer kanserleri ile ilgili yapılan çalışmada, PET-BT ile hasta başına SGK'nın 100 Avro civarında kazanç elde ettiğini belirten Ünlü, ''Çünkü, gereksiz cerrahi operasyonlar önleniyor. Metastaz olmadığı doğrulandığında da cerrahi şansı artıyor'' diye konuştu.

NTVMSNBC

0 yorum:

Yorum Gönder