2 Mart 2010 Salı

TEKEL’CİYE YARGI MÜJDESİ

Oturma eyleminin 77. günündeki TEKEL işçilerine Danıştay’dan iyi haber geldi. Danıştay, 4/C’ye geçiş için işçilere bir ay süre tanıyan hükümetin bu konudaki kararnamesinin yürütmesini durdurdu. Karara göre, TEKEL işçileri, 4/C’nin iptali için Danıştay’da açtıkları davanın sonuçlanacağı tarihe ya da hükümet bu konuda yeni bir karar alana kadar asgari ücretin iki katı üzerinde tazminat alabilecek. Kararla büyük coşku yaşayan TEKEL işçileri, eylem çadırlarını yarına kadar boşaltarak memleketlerine dönecek. Eylemlerinin 77. günündeki işçiler Danıştay 12. Daire’nin kararıyla sevindi. 4/C statüsüne geçmeyi kabul eden 3200 işçinin aksine, 4/C’ye direnen 5 bin işçi, hükümetin bu statüye geçmeleri için verdiği sürenin bugün dolacak olması nedeniyle dün heyecanlı bir bekleyiş içindeydi.

“4/C’ye geçmeleri için 30 gün süre” tanıyan hükümetin kararnamesine karşı sendikaların açtığı davadan karar çıkmaması halinde polisin çadırlarını zorla sökeceğini düşünen işçiler, dün Danıştay’dan gelen haberle rahatladı. 12. Daire, Bakanlar Kurulu’nun 4 Şubat 2010 tarihli kararnamesinin yürütmesini durdurdu.

Kararın ardından çadırlarından büyük bir sevinçle çıkan TEKEL işçileri sloganlar atarak TÜRK-İŞ Genel Merkezi önüne geldi. Burada alkışlar ve ıslıklarla sloganlarını sürdüren TEKEL işçilerinden bazıları gözyaşlarını tutamadı. Bazı kadın TEKEL işçileri de düdükler çalarak sevinç gösterisinde bulundu. Sakarya Caddesi ve çevresindeki çadırlarda eylemlerini sürdüren işçiler müzikler eşliğinde halay çekerek, sloganlar attılar.

Kararda, temel hak ve çalışma hayatına ilişkin bir konuda Bakanlar Kurulu’nun başka bir kararına atıf yapılarak süre zorunluluğunun getirilmesinin hukuka aykırı olduğu kaydedildi. Bu durum, hem işçilerin, hem sendikaların, hem de hükümetin TEKEL konusunda rahatlamasına yol açtı. Kararda, “süre şartı konulmaması gerektiğinin” belirtilmesi, hükümetin kısa vadede, yeni bir sınırlandırıcı süre koymasını engelleyecek. İşçiler de Danıştay’ın 4/C statüsüne karşı açılan davayı karara bağlayacağı ya da hükümetin yeni bir karar alacağı tarihe kadar, asgari ücretin iki katının üzerinde tazminat alabilecek.

MİLLİYET

0 yorum:

Yorum Gönder