14 Mart 2010 Pazar

MUCİZE BULUŞA BÜYÜK DESTEK

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nin (UNAM), iyileşemeyen yara ve yanıkların tedavisi için geliştirdiği nanoteknoloji tabanlı yeni malzemeye tıp dünyasından destek geldi.

Kapanmayan yaraların tedavisinin hekimlerin önemli bir handikapı olduğunu belirten Op. Dr. Şefik Erşan, “Bunlar, oldukça başarılı yöntemler. Geliştirilen yeni yöntemin, özellikle diyabet ile kangren yaralarında ve kapanmayan yaraların tedavisinde başarılı olacağına inanıyorum” dedi.

Yanık tedavisinde pek çok yöntemin kullanıldığını belirten Doç. Dr. Fatih Peker ise, “İnsanların bir an evvel normal yaşantılarına dönmesini sağlamak bizim temel hedefimiz, ancak elde edilen ürün şimdilik sadece laboratuvar ortamında kullanılmış bir ürün” dedi. Kesin ifadeler kullanmak için çok erken olduğunu belirten Peker, şunları söyledi:

“Bu tip ürünlerin kullanılabilir olması için bazı aşamalardan geçmesi gerekiyor. Bu yöntem, bilimsel araştırma zincirinin tamamlanması halinde kullanılabilir hale gelir.”

UNAM araştırmacılarının geliştirdiği yeni malzemenin yapısında, nanofiber ve büyük oranda su bulunuyor. Jel kıvamındaki malzeme, yara ve yanıkların üstüne sürüldükten kısa süre sonra sağlıklı dokuların çoğalmasını ve derinin kendini tamir etmesini sağlıyor.

Önümüzdeki 10 sene içinde nanoteknoloji ile üretilmiş pek çok farklı ilacın kullanılmaya başlayacağını belirten UNAM araştırmacılarından Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özgür Güler ve Ayşe Begüm Tekinay, “Sağlık Bakanlığı ve tıp fakülteleri ile birlikte, geliştirdiğimiz bu sistemi ilaç haline getirmeye çalışacağız” dedi.

MERSİN HABER

0 yorum:

Yorum Gönder