7 Mart 2010 Pazar

DEVLET NİHAYET TİNERCİLERİ GÖRDÜ

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tek tek tespit edilen 716 sokak çocuğu için Kurtarma Projesi hazırladı.

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, 2009 Haziran’ında İstanbul Emniyet Müdürü olduğunda, kendisini bekleyen sorunlardan biri de sayıları ve suçları artan sokak çocuklarıydı. Önce Çocuk Şube Müdürlüğü’nde çalışan polis memurlarının bir kısmını eledi, 470 personeli 895’e, 50 ekip otosunu 120’ye çıkardı. Sokakta yaşayan madde bağımlısı çocukların iyileştirilip devlet güvencesinde yeni bir hayata başlamaları, bir işte çalışmaları için “Koordinasyon Projesi” hazırladı. İstanbul’un 39 ilçesinde 716 tiner ve bali bağımlısı çocukla barındıkları metruk yerleri tespit ettirdi. Kişisel ve ailevi özelliklerinden bilgi bankası oluşturdu. Ve şu günlerde İstanbul Emniyeti, proje kapsamındaki 8 kurumla birlikte sokak çocuklarını kurtarmak için hummalı mesai yapıyor.

Çocuk Şube Müdürlüğü, çocukları sokağa iten nedenlere ulaşmayı ve sokaktaki madde bağımlısı çocukların gerçek sayılarını öğrenmeyi hedefliyor. “Koordinasyon Projesi” adındaki çalışmayla, mendil satan, dilenen, tiner-bali kullananan çocuklara yönelik, bugüne kadar yapılmamış bir çalışma başladı. Madde bağımlısı, tümü erkek 12-18 yaşları arasında 716 çocuk tespit edildi. Her birinin kimlik, aile, okul durumu, aldığı sosyal yardımlar, yapılan tedavi bilgilerinin yer aldığı formlar dolduruldu. Hazırlanan bilgi bankasıyla Emniyet’in zaman kaybının önlenmesi, bilgi toplama sürecinin tekrarlanmaması sağlanacak. Hedef, çocuğu en az zararla normal hayata adapte etmek. İstanbul Valiliği’nin başkanlık ettiği projede Çocuk Şube Müdürlüğü, Cumhuriyet Başsavcılığı, Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, İş Kurumu Müdürlüğü koordineli olarak çalışacak. Çocuk uyuşturucu madde kullanıyorsa İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla tedavi ediliyor. Uygunsa Tuzla’daki Büyükşehir Belediyesi’ne ait İSMEM’de, 12 işkolundan birinde kursa katılıyor. Sertifika aldıktan sonra İş-Kur, çocuğa asgari ücretle iş buluyor.

 İstanbul’un her ilçesinde Çocuk Şube ve Çocuk Büro personelinden, iki ya da üç polisten oluşan 123 ekip, 24 saat sokaklarda. İstanbul’da görev yapan 895 çocuk polisi var. Hüseyin Çapkın’dan önce 470 çocuk polisi vardı ve araç sayısı da 50 civarındaydı. Polis ve araç artırılmasının yanı sıra mevcut Çocuk Polisi personeli gözden geçirildi. Yetersiz görülenler, başka birimlerde çalışanlarla değiştirildi. Çocuk Şubesi’nde çalışanların evli ve çocuklu olması öncelikli tercih. 15 günü kapsayan temel eğitim kursunda hizmetçi eğitimle personelin pedagojik formasyonları artırılıyor.

HÜRRİYET

0 yorum:

Yorum Gönder