8 Şubat 2010 Pazartesi

SITMANIN TEDAVİSİNDE YENİ BİR UMUT

Avustralya’daki Walter and Eliza Hall Institute araştırmacıları, kırmızı kan hücrelerinin değişmesine yol açarak sıtma parazitinin yaşamasını sağlayan temel proteini belirledi. Araştırmacılar, bu keşif sayesinde, paraziti yok etmek üzere sıtma tedavisinde kullanılacak yeni bir ilaç sınıfı geliştirmede açık bir hedef elde etti.

Başta çocuklar olmak üzere, yılda 1 milyondan fazla insanın ölümüne yol açan hastalığın en ölümcül biçimi, kırmızı kan hücrelerini ele geçirip onları değiştiren Plasmodium falciparum adlı parazit.

Enstitünün Enfeksiyon ve Bağışıklık Bölümü Başkanı Profesör Alan Cowman: “Bazı önemli proteinler parazitin insan vücudunda hayatta kalmasını ve bağışıklık sisteminden saklanmasını sağlıyor. Bu ‘etkili’ proteinlerin açığa çıkmasını sağlayan bir mekanizma olmalıydı, ancak bugüne kadar bunun ne olduğu bilinmiyordu” dedi.

Enstitü içinden ve dışından araştırmacılar, etkili proteinin kırmızı kan hücrelerine işlemesinde önemli rol oynayan Plasmepsin V adlı bir protein belirledi. Profesor Cowman: “Plasmepsin V, yüzlerce etkili proteinin kana karışmasından sorumlu. Eğer Plasmepsin V proteini durduracak ilaçlar bulabilirsek, sıtma paraziti de ölecektir” dedi.

www.wehi.edu.au

0 yorum:

Yorum Gönder